Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1999. Στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο που έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό χώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Το όραμα της Τεχνόπολης είναι να ενισχύει την ανάπτυξη των διαφορετικών κοινοτήτων, να αναδεικνύει τους πολλούς πολιτισμούς της πόλης και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, σχεδιάζοντας και φιλοξενώντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων πολιτιστικού, κοινωνικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Συναυλίες, εκθέσεις, φεστιβάλ, προβολές, θεατρικά δρώμενα, δράσεις που προωθούν τη συμπερίληψη, εκδηλώσεις και άλλες δράσεις που τιμούν ημέρες ιστορικής μνήμης, ανάδειξη των ιστορικών τοπόσημων της πόλης, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σεμινάρια αφιερωμένα στις νέες τεχνολογίες, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της καινοτομίας είναι μερικές μόνο από τις 900 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Παράλληλα, η Τεχνόπολη αναπτύσσει δραστηριότητες σε άλλα σημεία της πόλης, αξιοποιεί την κτιριακή κληρονομιά και τους δημόσιους χώρους, απλώνεται στον αστικό ιστό για να συναντήσει τους κατοίκους και τις δικές τους πρωτοβουλίες. Βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τη ζωή της πόλης, υποδέχεται τις προτάσεις και τις ιδέες των ανθρώπων που ζουν και κινούνται σε αυτή. Παρακολουθεί τις δράσεις πολιτισμού σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, ακολουθεί τον παλμό της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η Τεχνόπολη προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας και τις συμπερίληψης, ενισχύει την προσβασιμότητα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι αντίθετη σε κάθε μορφή διάκρισης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σήμερα, η Τεχνόπολη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού χάρτη της Αθήνας και σημείο αναφοράς για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.