Athens Pride 2023 | 25 - 26 Μαΐου 2023 & 2 – 7 Ιουνίου 2023

Πέμπτη, 25 Μάι 2023 - Τετάρτη, 07 Ιουν 2023

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Εκδήλωση

25 - 26 Μαΐου 2023

19:00 - 20:30

Παράσταση: Κονιάκ 0 Αστέρων

 

 

Το έργο μιλά για τη διαδικασία χειραφέτησης και ενηλικίωσης ενός νεαρού ατόμου, που ανήκει στην LGBTQ+ κοινότητα και βρίσκεται αντιμέτωπο τόσο με την οικογένειά του και τα κοινωνικά στερεότυπα, όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό εξαιτίας αυτών των στερεοτύπων, που του έχουν εμφυτευτεί στο ασυνείδητο. Πιο συγκεκριμένα το έργο μιλά για μια τριμελή οικογένεια (μητέρα, πατέρας, παιδί), την οποία παρακολουθούμε απ' την πρώτη, κιόλας, συσχέτιση του ζευγαριού, τον γάμο, τη γέννηση του παιδιού, έως ότου έρθει η ρήξη της. Ο πατέρας της οικογένειας, εμμονικός στο δρόμο της κοινωνικής και οικονομικής ανόδου και οπαδός της άποψης «πατρίς, θρησκεία οικογένεια», δημιουργεί, σταδιακά, την οικογένειά που επιζητά, καταπιέζοντας τα υπόλοιπα μέλη της στο μοτίβο που έχει διαλέξει. Η μητέρα, εγκλωβισμένη στον ρόλο της, προσπαθεί να διασώσει ό, τι μπορεί και να κάνει τον άντρα της ευτυχισμένο, αφήνοντας πίσω το δικό της «θέλω», αλλά και το παιδιού της. Το παιδί γεννιέται σε αυτήν την οικογένειά και αρχίζει να αναρωτιέται σε τι φύλο ανήκει, ποιο φύλο το ελκύει και πώς θα γίνει ευτυχισμένο. Όλες αυτές οι σκέψεις θα διακοπούν βιαίως και θα αντικατασταθούν από τις ενοχές. Στο έργο καταληκτικό ρόλο παίζουν και δύο ακόμη ρόλοι. Ο ρόλος της «λανθασμένης συνείδησης», η οποία είναι η συνείδηση του παιδιού, δομημένη απ' τα οικογενειακά και κοινωνικά «πρέπει», λειτουργεί ως αφηγητής της ιστορίας αλλά και διαδρώντας μόνο με το παιδί, πιέζοντας το και εγκλωβίζοντας το. Ο άλλος ρόλος είναι «εκείνο το αγόρι», που είναι ένας εξωγενής χαρακτήρας, ο οποίος έρχεται για να ταράξει τα νερά. Το παιδί, που είναι ερωτευμένο μαζί του, θα γίνει η αιτία για να συγκρουστεί με την οικογένειά του και την λανθασμένη συνείδηση.

 

Συντελεστές :
Συγγραφή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Φασόης
Ηθοποιοί: Χριστιαλένα Γιάννου, Στέφανος Καλτσής, Ζωή Κικινή, Αλέξανδρος Παπανικολάου, Αλέξανδρος Πασχάλης
Σύνθεση: Ρωξάνη Χατηδημητρίου

 

 

 

 

 

25 - 26 Μαΐου 2023

21:00 - 22:30

Συζήτηση: HER x shesaid.so Athens x Proud Seniors Greece

 

 

Ηλικιακός ρατσισμός στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ηλικιακός ρατσισμός στην καθημερινή ζωή και στον εργασιακό χώρο, σε συνεργασία με τους Proud Seniors.

 

To καθένα από εμάς, σε κάθε ηλικία, δικαιούται να αντιμετωπίζεται δίκαια και να απολαμβάνει τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτό, ως συνθήκη, δεν πρέπει να αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Όμως, παντού υπάρχουν διακρίσεις λόγω ηλικίας. Η διάκριση μπορεί να διαστρεβλώσει τη στάση μας απέναντι στους ηλικιωμένους και να συμβάλλει σε ένα περιβάλλον κακοποίησης, υποτίμησης, έλλειψης πρόληψης, περιορισμών, συμμετοχής στην προσωπική, κοινωνική, σεξουαλική και επαγγελματική ζωή.

 

Σε αυτή τη συζήτηση δίνουμε στοιχεία για το θέμα, εστιάζουμε στις παθογένειες που υφίστανται στην LGBTQIA+ κοινότητα, ακούμε προσωπικές ιστορίες και εξερευνούμε τις λύσεις.

 

Συντονίστρια: Χριστίνα Γαλανοπούλου (Δημοσιογράφος, LiFO)

 

Συμμετέχοντα άτομα: Δημήτρης Καλαντζής (δημοσιογράφος, μέλος Proud Seniors Greece), Ντέπυ Τσακίρη (DJ), Νίκος Ευσταθίου (Deputy Editor, LiFO), Τέτη Σώλου (συγγραφέας, αντιπρόεδρος Proud Seniors Greece), Δήμητρα Κυρίλλου (πολιτικός μηχανικός, μέλος Proud Seniors Greece).

 

 

Ημέρες, ώρες και τόπος διεξαγωγής:

25  Μαΐου, 21:00 - 22:30 στο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» 

 

 

02 – 07 Ιουνίου 2023

10:00 - 22:00

Έκθεση: Inter-visibility braille

 

Tο εικαστικό έργο του Δημήτρη Καπετάνου αφορά σε συνέντευξη που έλαβε από άτομο με οπτική βλάβη, το οποίο είναι μέλος και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η συνέντευξη αυτή κωδικοποιήθηκε στο σύστημα braille, ώστε να γίνεται αντιληπτή από άτομα που γνωρίζουν τη γραφή και όχι από τους βλέποντες, προκαλώντας τους αμηχανία την ώρα της θέασης, κάτι που νιώθουν συνήθως τα τυφλά άτομα όταν βρίσκονται σε χώρους με ζωγραφικά έργα (εκθεσιακούς ή μουσείου).

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα, στα άτομα που γνωρίζουν τον κώδικα, να γίνουν για πρώτη φορά οι ξεναγοί μας, και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι να τα ακούσουν, για να καταλάβουν το περιεχόμενο και τις απαντήσεις της συνέντευξης.

Επιτυγχάνεται συνεπώς, μια αντιστροφή στην έννοια της θέασης, και μια αναφορά σε ρατσιστικές συμπεριφορές και βιώματα ενός συμπολίτη μας με οπτική αναπηρία και διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού από άλλα άτομα. Πολύ περισσότερο επιτυγχάνεται η σύγκριση αυτών των δύο ταυτοτήτων του στο επίπεδο που γίνονται αποδεκτές από το σύνολο της κοινωνίας.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να αποδοθεί το εικαστικό έργο σημειολογικά, είναι αυτή που μας ταρακουνάει ώστε να δούμε και εμείς μια φορά με άλλα μάτια δύο κοινωνικά ζητήματα. Οι επιφάνειες που είναι γραμμένος ο κώδικας αποτελούνται από χρωματιστά χαρτιά, στα χρώματα της σημαίας του Pride.

 

 

 

 

03 Ιουνίου 2023

17:00 - 18:30

Συζήτηση: Εμπειρίες ατόμων που εργάζονται στο σεξ σε υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

 

 

Σε αυτό το πάνελ θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σχετικά με την πρόσβαση ατόμων που εργάζονται στο σεξ σε υπηρεσίες ψυχικής και σωματικής υγείας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συζήτηση αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σεξεργαζόμενα άτομα όταν αλληλεπιδρούν με ειδικούς ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς επίσης και για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν σε υγειονομικούς χώρους.

 

Producer: Christos Sagredos
Research: Christos Sagredos, Joanne David
Director | Art Director: Dimitrios C. Masouras
DoP | Cinematographer | Colorist: Konstantinos Andrikoulas
Editor: Nano
Make Up | Hair Artist: Agoritsa Bismpiroula

Διοργάνωση: Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων

 

 

 

03 Ιουνίου 2023

19:00 - 21:00

Ταινία: Ήσαν και οι δύο ανώμαλοι

 

 

Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Πάρη «Ήσαν και οι δύο ανώμαλοι» (78' διάρκεια), αφορά την υπόθεση δολοφονίας του Ανέστη Παπαδόπουλου από τον σύντροφό του Χρήστο Ρούσσο, που συντάραξε την ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Υπόθεση: Στις 7 Απριλίου του 1976, ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος σκοτώνει τον 22χρονο εραστή του, Ανέστη Παπαδόπουλο. Η πράξη του χαρακτηρίζεται «έγκλημα πάθους» και σοκάρει την κοινωνία, η οποία έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την ομοφυλοφιλία και τα μυστικά της αμαρτωλής πλευράς στη λεωφόρο Συγγρού. Η ιστορία τους παίρνει τεράστιες διαστάσεις και η δίκη του Ρούσου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Παπαδόπουλος, με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό, προσπάθησε με πιεστικό τρόπο να τον στρέψει στον πληρωμένο έρωτα, εκδοχή που η οικογένεια του θύματος αμφισβήτησε έντονα. Ο Χρήστος Ρούσσος καταδικάστηκε σε ισόβια για την πράξη του και οδηγήθηκε στο πιο σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμα της εποχής.

 

Ντοκιμαντέρ από τον Κώστα Πάρη
Διάρκεια: 78'

Διοργάνωση: Rainbow Seniors